dinsdag 7 december 2010

Taarten avontuur

Ik koester al heel lang de wens om een aantal technieken aan te leren om taarten te decoreren.
Toen het het afgelopen jaar een rage werd om je taarten te decoreren met marsepein en fondant, was het voor mij hét moment om de daad bij het woord te voegen. Samen met een collega en mijn nichtje die overigens al wel veel ervaring heeft met spuit technieken ging ik afgelopen oktober naar de Taartenbeurs in Hilversum. We hadden zelfs een doel voor ogen: we zouden niet één maar twee taarten gaan decoreren voor ons neefje die 6 werd. Voetbal gek als hij is wilde hij een Ajax taart. Goed geluimd en met veel enthousiasme begonnen we een paar dagen later aan de klus. Mijn nicht had de taarten gebakken en gevuld dus mijn aandeel hierin was nagenoeg nihil. Eh...ik laat even de eerste taart zien en dan ga ik zo verder met m'n verhaal.Is ie niet mooi? Ok, op zich best simpel maar oh, wat een werk!! Eerste hebben we twee gevulde vierkanten taarten aan elkaar 'geplakt' met botercrème. En toen dachten we 'even' de marsepein uit te rollen. Maar daarvoor moest het nog gekneed worden. Nou, dat 'even' uitrollen duurde IETS langer dan gedacht. Het was namelijk ook geen kleine taart. Krampen dat je krijgt in je hand van dat kneden! Heb je dat gedaan dan moet je zien dat je de marsepein gelijkmatig uitrolt. Denk je het goed uitgemeten te hebben, kom je net een stuk te kort. Eraf halen en opnieuw beginnen is geen optie want het zit vol botercrème, een stuk erbij plakken klinkt leuk maar ziet er niet uit. Nou werkelijk, koppijn! Maar goed, met een sugargun de witte lijnen aangebracht en toen zag het er al heel echt uit. Gelukkig maar want we waren er op dat moment redelijk klaar mee en toen moesten we nog een taart. Met die mannetjes erop en die bal in het midden (ook een taart; vlakken zijn geschilderd met eetbare verf) bleek het warempel ergens op te lijken.


Deze tweede ging iets makkelijker. We hebben uit deze ervaring geleerd dat fondant zich makkelijker laat kneden en uitrollen dan marsepein en dat schoot op. We wilden meer maken van deze taart maar uiteindelijk waren we al lang blij dat het uberhaupt gelukt was. Het plaatje van Ajax hebben we op de beurs gekregen nog wel. We stonden bij een kraam enkele printers te bewonderen waarmee je eetbare afdrukken kunt maken. We vroegen de verkopers of ze ook Ajax afbeeldingen verkochten maar die hadden ze niet bij zich. Ze boden toen spontaan aan een exemplaar op internet voor ons te zoeken en af te drukken. Toen we wilden betalen zei de eigenaar dat we het gratis mochten meenemen. Zo aardig! Firma Bouwhuis, onwijs bedankt nog voor de afdruk!
Nu rest de vraag of we ons nogmaals in zo'n avontuur gaan storten. Mijn nichtje heeft het gelijk afgezworen. Ze was voorgoed genezen zei ze. In de tijd dat ze die taarten heeft bekleed zou ze met de spuittechniek nog 3 taarten gedecoreerd hebben, de afwas gedaan hebben en de keuken aan kant hebben gehad.
Persoonlijk weet ik het nog niet. Het heeft me behoorlijk afgeschrikt...hahaha...ik stelde haar voor om de volgende keer met kleine cupcakejes te beginnen. Lekker klein en behapbaar. We waren misschien te ambitieus begonnen. En dan nog te bedenken dat we een derde taart in gedachten hadden. Een heuse grote bal met vlakken en al. Het was al zelfs gebakken. Van het decoreren ervan is het nooit meer gekomen. Denk dat ik ook maar die spuit technieken ga leren :-) 

4 opmerkingen:

Judith zei

Wowie, Nathaly, wat jij aanpakt, pakt goed uit!
Wat een werk, zeg. Ik begrijp nu, na je verhaal over deze super taarten gelezen te hebben, waarom persoonlijke taarten bij de bakker altijd zo duur zijn (-;
Gaaf. Je neefje kan hier alleen maar blij mee zijn.
Ben benieuwd welk bak/versier avontuur je nog aangaat...
Groetjes Judith

aukjev zei

haha, wat en verhaal zeg, het is onwijs veel werk (heb ook 1 keer een workshop gevolgd, nou eens en nooit meer)maar het resultaat mag er echt zijn. Geweldig ! Jij bent wel creatief op heel veel vlakken , je zult je nooit vervelen denk ik. groetjes Aukje

Mirande zei

Wat een ontzettend mooie taart. Mijn zoon wil voor zijn zesde verjaardag ook graag een voetbaltaart. Ik zou hem zo bij je kunnen bestellen. Jammer dat het zo veel werk is en dat het dus een beetje tegenviel. Moet ik mijn schoonzus maar weer lief aankijken. Zij maakt ook taarten. Maar deze is echt geweldig!
Groetjes Mirande

Angelique zei

Wauw wat een gave taarten heb je gemaakt en gelijk de lat behoorlijk hoog gelegd ;-). Bij mij is het taartenvirus behoorlijk aangeslagen. En ik krijg nu ook veel vragen van bekende of ik voor hun een taart wil maken. Heel erg leuk om te doen.

Groetjes Angelique